Ben jij van mening dat ‘je je de kaas niet van het brood moet laten eten’? Misschien hou je er dan een aantal van dit soort ideeën op na:
- ‘De wereld is nou eenmaal hard, het is ieder voor zich.’
- ‘Je moet voor jezelf opkomen, anders word je overgeslagen.’
- ‘Als je jezelf te kwetsbaar opstelt, maken mensen misbruik van je.’
Misschien heb je de nodige tegenslagen of teleurstellingen meegemaakt en ben je steeds meer op deze manier gaan denken. Of heb je dit met de paplepel ingegoten gekregen van je ouders. Het is een manier om jezelf te beschermen, maar niet altijd de meest positieve en effectieve manier (zowel voor jezelf als voor anderen).
Ergens recht op denken te hebben
Ik heb de betekenis van het spreekwoord voor de gelegenheid maar even opgezocht:
zich de kaas van het brood laten eten: (=zich laten ontnemen waarop men recht heeft)
Mooi dat er in de uitleg het woord ‘recht’ staat. Ergens ‘recht’ op menen te hebben, kan namelijk de bron zijn van veel negatieve gevoelens en gedachten. Heel veel mensen denken recht te hebben op bijvoorbeeld: geld, geluk, succes, liefde, gezondheid en vrijheid. Je kunt wel raden wat er gebeurt als dit hen wordt ‘afgenomen’: boosheid, jaloezie naar anderen, wantrouwen, verdriet en meer van dit soort negatieve emoties. De waarheid is (helaas) dat je nergens ‘recht’ op hebt. ‘Nobody said it was easy’, om er maar even een liedje van Coldplay in te gooien 😉
Denken in ‘termen van schaarste’
Als je je ‘de kaas niet van het brood laat eten’ denk je waarschijnlijk in ‘termen van schaarste’. Er is niet genoeg kaas voor iedereen, om maar even bij het onderwerp te blijven 🙂 Er is dus ook niet genoeg geld, succes, liefde, gezondheid en vrijheid voor iedereen. Je moet er voor vechten om het te krijgen en te behouden. Je hebt er tenslotte recht op! En alles wat een ander heeft is iets om jaloers op te zijn, want hoezó heeft hij/zij het wel en jij niet?! Klinkt als een mooie bak frustratie, boosheid en vijandigheid? Gelukkig kun je leren hier anders tegenaan te kijken.
Denken in ‘termen van overvloed‘
Natuurlijk kan het frustrerend zijn als je iets graag wilt of zelfs nodig hebt. Misschien ben je wel bijstandsmoeder met twee kinderen en knoop je de eindjes aan elkaar. Nogal wiedes dat je geld wilt en nodig hebt in je leven. Denken in schaarste zorgt er alleen voor dat je meer beperkende overtuigingen hebt. In plaats van proactief en positief te kijken naar hoe je toch verbetering in je leven kunt krijgen, kruip je in de slachtofferrol (die we, eerlijk is eerlijk, allemaal wel eens innemen). Daarmee zet je jezelf ‘vast’ in je huidige situatie. Iets wat je meer gaat opleveren is ‘denken in overvloed’. Er is namelijk overvloed. Er is genoeg geld, geluk, succes, liefde, gezondheid en vrijheid op de wereld voor iedereen. Dat die ene ‘irritante’ collega met die grote mond promotie maakt, wil nog niet zeggen dat er voor jou niet óók ergens een droombaan op de loer ligt. Als je gelooft dat er genoeg is voor iedereen, stop je sneller met:
- ‘vechten’ en om je heen slaan;
- jaloers zijn op anderen;
- boos en verdrietig zijn om jouw ‘noodlot’.
Je staat positief, dankbaar en gunnend in het leven. Kruipt er iemand voor bij de kassa? Prima, ook voor jou is er over 3 minuten wel een caissière die je helpt. Snijdt iemand je af op de snelweg? Whatever, ook voor jou is er genoeg rijbaan over om thuis te komen. Heeft je buurman veel geld en succes? Ga eens bij ‘m op de koffie, misschien is het voor jou ook weggelegd 🙂
Wat als het niet lukt?
Zoals gezegd: niet alles in het leven is beïnvloedbaar en je hebt nergens ‘recht’ op. Het kan dus zijn dat je niet krijgt wat je hebben wilde. Maar je bent in ieder geval uit je mopperstoel gekomen om er ‘iets’ van te maken. Je hebt meer rust ervaren, nieuwe ervaringen opgedaan, veerkracht en lef laten zien en je bent liever geweest voor de mensen om je heen. Grote kans dat je daardoor ook van anderen meer terug krijgt? Je hebt niet meer het gevoel dat iedereen je vanalles ‘af kan nemen’. Jou maken ze niet gek! Jij bent zo iemand geworden die vol zelfvertrouwen, veerkracht en liefde door het leven zweeft, ook al is het heus niet altijd makkelijk. Je bent een soort tweede Gandhi geworden die de wereld een stukje mooier maakt voor jezelf en voor anderen. (Of sla ik nu door?)
Mijn respect heb je alvast!