MOET je veel van jezelf en voel je je daardoor onrustig? Dan geef je waarschijnlijk (te) veel ruimte aan je ego. En nee, daarmee bedoel ik niet dat je een egocentrisch persoon bent. Wás je dat maar, zou ik bijna zeggen. Je ego is dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat het niet genoeg is, dat je meer moet doen, dat het anders moet en dat anderen beter zijn dan jij. Misschien fluistert jouw ego je wel in dat je leven pas écht fijn is als je straks:
- een slanker lichaam hebt;
- meer geld verdient;
- eindelijk die nieuwe keuken hebt gekocht;
- minder snoept;
- een mooier uiterlijk hebt;
- een leuke partner hebt gevonden.
Dit is hoe het ego werkt
Dit zijn natuurlijk ook hele mooie doelen. Het ego werkt alleen zo: op het moment dat jij je doel bereikt hebt, heeft het ego alweer 3 nieuwe punten in je leven ontdekt die niet ‘voldoen’. Een perfect gewicht bereikt? Dan is je neus niet mooi genoeg. Is je uiterlijk fantastisch? Dan ben je niet slim genoeg. Cum laude afgestudeerd? Dan wordt het tijd voor een hoog inkomen en vrijstaand huis dat daarbij past. Je ego is vooral bezig met vormen: kennis, spullen, carrière en uiterlijk bijvoorbeeld. Het ervaart altijd de angst om niet bijzonder genoeg te zijn en zal dan ook altijd een hele lijst met voorwaarden hebben voor hoe jij en een ander zouden moeten zijn. Klinkt niet echt als dé manier om gelukkig te worden?
Minder succes vanuit een lage energie
Natuurlijk is het heel mooi om doelen na te streven. Het zou nogal raar zijn als ik je dat als coach zou afraden. Er zijn alleen meerdere manieren om naar je doel toe te werken. Het is bijvoorbeeld een geweldig streven om gezonder te willen leven. De kans is alleen groter dat dit niet gaat lukken als je onderweg steeds denkt:
- Ik ben niet mooi genoeg vergeleken met hem/haar;
- Ik eet wéér een dag ongezond, zie je wel, ik heb geen wilskracht;
- Ik móet meer sporten, ik ben een slapjanus.
Je kunt je voorstellen dat je vanuit deze lage energie minder snel succes zal hebben. En mocht je wel je doel bereiken, dan heb je waarschijnlijk geen plezierige herinnering aan de weg ernaartoe. En de vraag is dan nog: hoe lang zul je gelukkig zijn tot het onplezierige stemmetje in je hoofd weer nieuwe dingen verzint die niet goed genoeg zijn?
Dé manier om met plezier toe te werken naar je doelen
De basis van geluk is tevreden zijn met je huidige situatie. Vanuit dat geluk en die rust zul je veel succesvoller zijn in het toewerken naar nieuwe stappen in je leven. En bovendien veel meer plezier beleven aan de weg ernaartoe.
4 tips om je ego de mond te snoeren en meer rust te ervaren
Bedenk dat het nogal saai zou zijn als je niks meer te wensen over had. ‘Panta Rhei’, oftewel ‘alles stroomt’. Niet voor niets een bekend citaat van Griekse filosoof Heraclitis. Jouw leven stroomt. Jij verandert, je omgeving verandert en je wensen en dromen veranderen mee. Kortom, het is nooit ‘af’.
Je bent al goed en bijzonder genoeg vanwege het eenvoudige gegeven dat je er bent, je hoeft alleen maar te ‘zijn’.
Ga niet in het verleden, de toekomst of in je omgeving op zoek naar wie je bent of zou moeten zijn. Om echt te ervaren wie je nu bent hoef je alleen maar je aandacht te richten naar dit moment. Je zult ook merken dat er ‘in’ dit moment vaak bar weinig problemen zijn.
Leer iets van de oosterse blik. Volgens onze westerse aanpak verander je de situatie om gelukkig te zijn: je gaat een studie volgen, een huis kopen of je verandert je uiterlijk. Volgens de oosterse filosofieën pas je je wensen en verwachtingen aan naar wat er nu al is. Kortom, je voelt dankbaarheid voor alles wat er al is, niets hoeft te veranderen.
Op zoek naar meer tips en tricks voor een (voor jou) prettig en succesvol leven? Stel me gerust een vraag of maak direct een afspraak via telefoon, e-mail of whatsapp.