Knuffel alle beren op de weg

Zie jij vaak allemaal beren op de weg als je ergens mee begint? Of zelfs nog voordat je begint? Stop dan met al die beren te ontlopen. Knuffel en spaar ze allemaal! Die ‘beren’ zijn namelijk jouw weerstand tegen verandering en die moet je juist vóór je laten werken.

Onze basisbehoeften: niet met alle winden mee

Weerstand hebben we allemaal weleens. Het is een heel nuttig beschermingsmechanisme. Als je het nooit spannend zou vinden als iets verandert of dreigt te veranderen in je leven, dan zou je continu met alle winden meewaaien. Dan weer een relatie met Piet en dan weer met Klaas, de ene dag in Frankrijk wonen en de andere dag in Australië, de ene dag een goede baan en de andere dag je ontslag alweer ingediend enz. enz. Tenzij je wel héél erg gesteld bent op prikkels en uitdaging, klinkt dit niet als een vervullend leven. Als mens heb je bepaalde basisbehoeften, waaronder veiligheid, zekerheid en liefde. Misschien ken je onderstaande piramide van Maslow wel. Pas als aan je behoefte aan de onderste bouwstenen is voldaan, ben je eraan toe om verdere stappen te zetten.

Daar zijn ze: de beren op de weg

Een voorbeeld: het is jouw droom om wetenschappelijk onderzoeker op de noordpool te worden. Je moet daarvoor je bekende omgeving, vrienden en familie (tijdelijk) verlaten en dat levert veel spanning bij je op. Daarnaast valt er geen droog brood te verdienen in de wetenschap en dat houdt je tegen. Om deze angsten maar niet in de ogen te hoeven kijken, komen de beren op de weg:

– Ik wilde dit toch al nooit zó graag, ik kan ook wel een andere opleiding gaan doen. Psychologie vond ik als kind ook al leuk.

– Er zijn al zoveel goede onderzoekers, kom ik ook nog aan. Ik ga toch nooit de beste worden, laat maar.

– Mijn moeder kan me niet zo lang missen, dat kan ik haar niet aan doen.

Enzovoort, enzovoort. Kortom; je gaat jezelf naar beneden halen en vergelijken met anderen, je droom kleiner maken en de verantwoordelijkheid bij anderen leggen. Alles om de verandering maar niet in de ogen te hoeven kijken. 

De ‘gaten’ in jouw plan

Jammer voor die lieve, zachte beren op de weg, want die willen je juist een dienst bewijzen. Ze wijzen jou op de ‘gaten’ in jouw plan. Namelijk:

  • Hoe ga je contact houden met jouw familie en vrienden als je weg bent?
  • Hoe ga je voldoende verbinding krijgen en houden met jouw mede-onderzoekers?
  • Hoe ga je voldoende geld verdienen? Welke sponsors zoek je op? Welke beurzen wil je binnenhalen?
  • Hoe ga je van je nieuwe huis een ‘thuis’ maken?

Zolang je je niet bewust wordt van de juist helpende boodschap van jouw weerstand, blijf je sommige keuzes maar voor je uit schuiven. Of, als je geen keuze hebt, loopt de spanning hoog op. Veel hoger dan nodig is. 

Ineens kun je het wél

Kortom, wil je zelf iets veranderen in je leven of dreigt er iets te veranderen waar je geen grip op hebt? Bekijk dan eens hoe je in de nieuwe situatie aan jouw basisbehoeften kan voldoen. Óók in een nieuwe situatie is er een manier om voldoende veiligheid, zekerheid, onderdak, voeding, liefde en waardering te krijgen. En ineens kun je het wél!

Wat fijn voor ons dat jouw droom, talent of geluk nu niet verloren gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *