Geen zin meer in werk

Geen zin meer in werk?

Je hebt geen zin meer in je werk. Je sleept je de dag door en je vraagt je af hoe lang je dit nog volhoudt. Maar je moet nog wel even tot je pensioen. Wat te doen? 

We investeren ontzettend veel tijd in ons werk. Vaak nog meer dan in ons gezin of in vriendschappen. Maar je werk ook nog leuk vinden, lijkt voor veel mensen niet weggelegd. Als je maar lang genoeg in een baan blijft hangen die niet bij je past, wil je vanzelf niet meer. Maar hoe kom je hier uit?

Geen zin meer in werk of geen zin meer in deze baan?

Grote kans dat je best wel zin en energie hebt om te werken, maar niet meer in je huidige baan of voor je huidige werkgever. Ergens schuurt het, maar waar? De lijst is eindeloos:

 • Je ervaart geen klik met collega’s.
 • Je wilt meer vrijheid in je werk.
 • Je verveelt je of je werkt je juist dagelijks over de kop.
 • Je mist diepgang in je takenlijst.
 • Je doet iets waar je goed in bent, maar wat je niet leuk vindt.
 • Je wilt leren en je verder ontwikkelen, maar hier is geen budget voor.

The list goes on and on… Maar hoe kom je erachter wat jouw struikelblokken zijn?

Bijhouden welk werk je energie geeft

Houd eens een paar dagen bij van welk werk je energie krijgt en wanneer je geen zin meer in werken hebt. Dit kan voor verrassende inzichten zorgen. Veel mensen beseffen zich bijvoorbeeld niet dat werken onder je niveau of te lage werkdruk je ook ontzettend veel energie kan kosten. Misschien denk je dan onterecht dat je gas terug moet nemen, vanwege je vermoeidheid. Door je taken en energieniveau bij te houden ontdek je dan dat je ineens wél weer in een ‘flow’ zit bij een andere, meer uitdagende taak. Of een taak die je uitvoert met collega’s van een andere afdeling, een taak die je thuis op of een andere locatie mag uitvoeren, een taak binnen een ander werkgebied of met een betere planning in een project enzovoort enzovoort.

Ontdekken wie je bent en wat bij je past

Je ‘dagboek’ vertelt je nu al veel over je energiegevers en energienemers. Nu kun je ook de verdere vertaling maken naar je ‘waarden’. Jouw kernwaarden zeggen alles over wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Kernwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn;

 • vrijheid
 • gelijkwaardigheid
 • familie
 • positiviteit
 • ambitie
 • ontspanning
 • oog voor detail
 • kwaliteit

Misschien werk je binnen een bedrijf waar alles via het management geregeld moet worden of waar je niet kunt bepalen hoe je je eigen agenda indeelt. Als jouw waarden vrijheid en gelijkwaardigheid zijn, zul je al ontdekt hebben dat hier je energielekken zitten. 

Werk vinden waar je wél zin in hebt

Nu is het natuurlijk de volgende stap om werk te vinden waar je wél zin in hebt. Het is daarbij echt niet altijd nodig om een andere werkgever te zoeken of een complete omscholing te volgen. Door in gesprek te gaan met je huidige leidinggevende of collega’s kan ook je huidige baan misschien aangepast worden naar jouw werkvoorwaarden. Maar je kunt natuurlijk ook intern of extern verder solliciteren of voor jezelf beginnen. Er is meer mogelijk dan je denkt. 

Dromen, durven én doen

Ontdekken wie je bent en wat bij je past kan best even lastig zijn. En misschien vind je het spannend om in gesprek te gaan op je werk of ervaar je veel drempels en belemmeringen in je zoektocht naar ander werk. Ik help je als coach graag verder. Samen kunnen we op zoek gaan naar jouw kernwaarden, energiegevers, motivatie en hulpbronnen in je omgeving. Ook gaan we op zoek naar gedachten en overtuigingen die jou nog in de weg staan en leer je deze ombuigen in gedachten die wél voor jou werken.

Nieuwsgierig wat ik voor je kan doen? Stuur me gerust een mailtje, appje of bel me even.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *